Nieuwste recepten

Matzo Brei

Matzo Brei

Een klassiek Joods ontbijt of een lichte maaltijd van matze, ei en hartige toppings of zoet.

Krediet voor fotografie: Elise Bauer

Verwelkom Hank Shaw terwijl hij een Pascha-traktatie met ons deelt. Hank maakte laatst de hartige versie van matze brei voor mijn ouders en mij, we vonden het geweldig! ~ Elise

Ik ben opgegroeid in een stad in New Jersey met veel joodse mensen, dus ik kreeg al vroeg onderwijs in zaken als de Seder, of Purim of Hannukah. Ik herinner me dit gerecht als een snelle maaltijd die de moeders van mijn vrienden zouden maken als ik tijdens het Pascha langs kwam. Ik herinner het me als 'maht-zuh-brai', waarbij de 'brai' rijmt met 'proberen'. Ik hoorde pas later dat het matze brei is gespeld.

Matzo brei is een joodse versie van een universeel ontbijt: een broodje met eieren. Het is een beetje zoals huevos rancheros, of overgebleven knoedels en eieren. Het is belachelijk eenvoudig, met evenveel incarnaties als er koks zijn.

Sommigen houden van hun matze, een ongezuurde flatbread, zwaar gedrenkt in water of melk. Sommigen laten hun matze helemaal niet weken. Een typische verhouding tussen matze en ei is 1: 1, wat we hier gebruiken, maar ik heb twee matze-vellen tegen één ei gezien en ook het omgekeerde.

Een vel matze

Dan is er de vraag: hartig of zoet?

Hartige matze brei wordt het best gekookt in schmaltz, gesmolten kippenvet. Geen enkel ander bakvet komt zo goed in de buurt, behalve misschien eendenvet. Maar plantaardige olie wordt vaak gebruikt, net als boter - zolang de boter koosjer is als u koosjer houdt.

Boter is het beste vet voor zoete matze brei, dat meestal wordt geserveerd met poedersuiker, kaneelsuiker, appelmoes of jam of conserven. Ik heb een beetje oranjebloesemwater aan het recept toegevoegd voor een beetje extra pit, maar je kunt het overslaan als je wilt.

Ooit matze brei gegeten? Zo ja, hoe verschilt de uwe van de onze?

Matzo Brei Recept

Traditionele matze is wat we hier gebruiken, maar je kunt ook volkoren of zelfs glutenvrije matze gebruiken, en dit werkt nog steeds. Gebruik geen eiermatze, deze is te zacht. En op sommige plaatsen wordt een dikkere soort handgemaakte matze verkocht, vaak van een speciaal meel genaamd shmura. Het is prima te gebruiken, maar je moet het langer laten weken.

Ingredienten

Hartige Matzo Brei

 • 4 eetlepels kippenvet of plantaardige olie, verdeeld
 • 1 middelgrote ui, in plakjes
 • Snufje suiker
 • 4 grote eieren
 • 4 vellen matze
 • Zout en zwarte peper
 • Bieslook of peterselie voor garnering

Zoete Matzo Brei

 • 4 grote eieren
 • 1 kopje melk, plus 2 eetlepels
 • Snufje zout
 • Snufje suiker
 • 1/2 theelepel oranjebloesemwater (optioneel)
 • 4 vellen matze
 • 2 eetlepels ongezouten boter
 • Kaneelsuiker, poedersuiker of appelmoes als garnering

Methode

Hartige Matzo Brei

1 Karameliseer de uien: Voor de hartige matzo brei moet je eerst de uien karameliseren. Verhit 2 eetlepels kippenvet of olie in een koekenpan en kook de uien zachtjes tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Laat ze een paar minuten koken op middelhoog vuur en strooi er dan een beetje zout en een beetje suiker over. Dek de pan af en zet het vuur laag. Af en toe roeren. Dit duurt 15-20 minuten. Haal uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

2 Verzacht de matze: Maak de matze een beetje zachter door ze een minuut of wat onder koud water te laten lopen. Hoe langer je ze nat maakt, hoe zachter ze zullen zijn; het is uw keuze.

3 Verdeel de matze en roer met losgeklopte eieren en gekarameliseerde uien: Klop de eieren los met een beetje zout en zwarte peper in een grote kom. Breek de matze in stukken van ongeveer 1/2 tot 1 inch in de kom met de eieren. Roer de gekarameliseerde uien erdoor en meng goed.

 

4 Koken in kippenvet: Verhit de resterende 2 eetlepels kippenvet in de sauteerpan op middelhoog vuur. Laat dit een minuut of twee opwarmen en giet dan het matze-eimengsel erbij. Kook dit, beweeg het constant rond, totdat de eieren nog maar net gestold zijn - je wilt dat ze een beetje vloeibaar zijn. Dit duurt ongeveer 90 seconden of zo. Serveer onmiddellijk, gegarneerd met peterselie of bieslook.

 

Zoete Matzo Brei

1 Klop de eieren, 2 eetlepels melk, het zout, de suiker en het oranjebloesemwater los (bij gebruik) in een grote kom.

2 Matze fijnmaken en in melk laten weken: Plet in een andere kom de matze in stukjes van 1/2 tot 1 inch. Voeg het kopje melk toe en meng goed. Laat dit minstens 30 seconden staan ​​- hoe langer de matze in de melk zit, hoe zachter hij wordt. Ik laat het graag 2 minuten staan.

3 Meng geweekte matze met eieren: Als je klaar bent, verplaats je de geweekte matze uit de melkkom in de kom met de eieren. Meng goed om te combineren.

4 Koken in boter: Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Laat het een minuut of twee opwarmen voordat je het matze-eimengsel toevoegt. Kook, onder voortdurend roeren, tot de eieren amper gestold zijn, ongeveer 90 seconden. Serveer gegarneerd met kaneelsuiker, appelmoes of iets anders zoets; jam en conserven zijn een goede keuze.

Hallo! Alle foto's en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik onze foto's niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank u!


Bekijk de video: Sesto Sento - Rollercoaster (September 2021).